keskiviikko 17. elokuuta 2016

Focaccia vuoassa

Tämä resepti on muokattu ja pienennetty uunivuokaan sopivaksi Ruokatorstai-kirjasta. Tuplataikinalla saa pellin kokoisen focaccian. Valmiita leipäruutuja voi pakastaa. Tuli niin ihanaa, että leivoin parin päivän sisään kahdesti. Tätä helppoa leipää pitää muistaa leipoa jatkossakin. Halutessaan voisi taikinaan upottaa täytteitä, mutta minusta parasta näin voin ja juuston kera.



Vuoka 20x30 cm

2 dl vettä tai maitoa
1 rkl sokeria tai hunajaa 
ripaus suolaa 
1/2 pss kuivahiivaa tai 1/3 hiivapala
4-4,5 dl vehnäjauhoja 
1 rkl oliiviöljyä

(Halutessasi pinnalle esimerkiksi tuoretta basilikaa tai rosmariinia tai muita yrttejä, karkeaa suolaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa) 


Lämmitä neste mikrossa. Lisää sokeri ja hitusen suolaa. Kuivahiivalla lisää pari desilitraa jauhoja ja kaada kuivahiiva jauhojen päälle ja sitten vasta sekoita. Hiivapalalla murustele suoraan nesteeseen ja sekoita että hiiva liukenee ja lisää sitten pari desiä jauhoja. Anna taikinan seistä puolisen tuntia, kunnes juuri kuplii. 

Alusta taikina jauhoilla pehmeäksi. Lisää öljy lopuksi joka irroittaa taikinan käsistä ja kulhosta. Lisää vielä pikkusen jauhoja, jotta taikina ei jää öljyiseksi. Kaada vuokaan ja nostata (5 min). (Painele pinnalle halutessasi täytteitä.) Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Leikkaa paloiksi ja nautiskele heti.

(Hiivaa voi myös pakastaa, esimerkiksi valmiiksi purkkiin yksi kaupan hiivapala kolmeen osaan, niin on helppo ottaa tarvittaessa pakkasesta sopiva pala taikinaan. Jos käytät pakastettua hiivaa, muista lämmittää vesi hiukan lämpimämmäksi, että sulava hiiva ei jäähdytä nestettä liian kylmäksi, jolloin taikina ei kohoa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti