keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Sämpylät

Ihan paras sämpyläresepti ikinä. Helppo tehdä, ei tarvitse juurikaan vaivata taikinaa. Sämpylöistä tulee pyöreitä ja sileitä. Kohotusvaihe tehdään alussa. Sämpylöitä on tullut tehtyä viime viikkoina useasti. Reseptin alkuperä on Cebicin blogista.



noin 10 kpl

2,5 dl maitoa tai vettä
puolikas tai 1/3 osa hiivapalasta tai puolikas kuivahiivapussi
3 rkl siirappia tai hunajaa tai sokeria
2,0 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl ruisleseitä

1 tl suolaa 
0,5 dl öljyä tai juoksevaa
noin 3,5 dl vehnäjauhoja 

voiteluun tilkka öljy-vesiseosta 1:1 

Lämmitä neste mikrossa. Sekoita joukkoon tuorehiiva (jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen seassa nesteeseen.). Lisää siirappi ja jauhot. Sekoita. Kääri kulho leivinpyyhkeellä ja anna seistä puolisen tuntia. Juuri on valmis, kun se kuplii ja on kohonnut.

Lisää juureen suola ja öljy ja sekoita ja lisää sitten jauhoja pikkuhiljaa sekoitellen taikinaa tasaiseksi, lisää tarvittaessa vielä jauhoja. Pyöritä taikinasta noin 10 sämpylää pellille ja anna kohota liinan alla. Taikina saa olla pehmeää ja hiukan tarttuvaa; lisää jauhoja käsiin avuksi pyörittelyssä. Voitele. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti