Tapaninpäiväksi tein sukujuhliin täytekakun, jossa oli Geishamaiset täytteet, suklaa ja appelsiini. Halusin kakusta jotenkin erilaisen, niin kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä kakkupohjan "kumolleen", eli pohja on kääretorttupohjista, jotka on leikattu suikaleiksi, levitetty täyte päälle ja kääritty suikale kerrallaan kakuksi. Lopulta leikkausvaiheessa kakusta näkyykin pystykerrokset. Kuva jäi juhlissa ottamatta. En ollut täysin tyytyväinen tähän pohjaan, koska sen leikkaaminen tuntui olevan hankalaa, kun suikaleet alkoivat pystysuorina kaatuilla reunoilta. Maku oli kuitenkin juuri sellainen kuin halusinkin. Koristeeksi pääsi kenguru, muistutuksena Australian-matkastamme.
2 x kääretorttupohjalevyä, toiseen laitoin kaakaojauhetta:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti. Levitä leivinpaperille tasaisesti. Paista uunissa 225 °C 7-10 min. Kumoa (tomusokeroidulle) leivinpaperille.
Tummapohja: Tee kääretorttutaikina ja lisää 2-3 rkl kaakaojauhetta kuivien aineiden sekaan.
Kostutus:
noin 2,5 dl maitoa
Appelsiinitäyte:
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu
1 rkl perunajauhoja
2,5 dl flora vispiä
Laita kattilaan kaikki aineet lukuun ottamatta vispiä. Sekoita hyvin ja anna kuumentua kattilassa kunnes kiehahtaa. Anna jäähtyä hyvin. Vaahdota vispi ja lisää sen joukkoon hyvin jäähtynyt sitruunakiisseli.
2,5 dl flora vispiä
100 g tummaa suklaata
Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Anna jäähtyä hyvin. Vispaa vispi. Nosta pari kukkurallista ruokalusikallista vispiä suklaaseen ja sekoita nopeasti sekaisin. Kaada se sitten lopun vispin sekaan ja sekoita rauhallisesti.
Koristelu:
sokerimassapinta, jonka alla 1,25 dl vispattua flora vispiä eristeenä, koristeet sokerimassaa, jotka värjätty pastaväreillä, pursotukset noin 2,5 dl flora vispiä (tasoita pinta veitsellä tasaiseksi ennen kuorrutteen laittamista)
Tosi hienon näköinen kakku! :) En ole koskaan kokeillut tehdä täytekakkua kääretorttutyyliin. Hauska idea ainakin, vaikka käytännöllisiidessä olisikin toivomisen varaa. :)
VastaaPoista