keskiviikko 25. joulukuuta 2024

Valkosuklaa-kinuskijouluhalko

Tänä jouluna jälkiruokana oli jouluhalko Yhteishyvän reseptin mukaan täältä. Ohjeesta poiketen laitoin myös sisälle puolukoita, mikä oli hyvä raikas lisä muutoin makeaan kakkuun. Tämä oli todella hyvää.

Valkosuklaa ja kuohukerma on vaikea yhdistelmä onnistua; kannattaa varata ylimääräisiä aineita. Vaikka minulla juoksettui kaksi erää, (jälkimmäisellä tein jopa eri suhteilla ja lämpötiloilla pieniä eriä sekoituskokeiluja) sain ensimmäisen vaahdon kuitenkin sekoitettua lusikalla takaisin hyväksi ja käyttökelpoiseksi jääkaapissa seisottamisen jälkeen. Vispikerma saattaa olla helpompi käyttää. Lämpötilalla on tärkeä osuus ainesten yhdistämisessä.

Alla ohje sisälle lisätyillä puolukoilla. Tein kakun kahtena päivänä, jolloin pinnalle tulevan kinuskin lämmitin mikrossa juoksevaksi, mutta se vaikutti koostumukseen siten, että kinuski oli rakeisempaa suutuntumaltaan. Ehkä kakku pitäisi tehdä kerralla valmiiksi.






Pohja:

4 munaa

1,5 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta


Kinuski:

2 dl kuohukermaa

1,5 dl fariinisokeria

1 tl voita


Valkosuklaatäyte:

2 dl kuohukermaa

70 g valkosuklaata


Lisäksi:

Tomusokeria


Koristeluun:

Valkosuklaata

Puolukoita

marsipaanikoristeita


Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet siivilällä ja varovasti sekoitellen. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia leivinpaperilla pellillä. Kumoa tomusokeroidulle leivinpaperille. (Itselläni tarttui pintakerros leivinpaperiin kiinni rullaamisvaiheessa.)

Tee kinuski kuumentamalla kermaa ja fariinisokeria kattilassa. Anna kiehua varovasti noin 15 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Tee vesilasitesti kinuskilla. Lisää lopussa voi ja sekoita. Kaada lautaselle ja jätä jäähtymään.

Tee valkosuklaatäyte sulattamalla valkosuklaa varovasti mikrossa. Vatkaa kerma vaahdoksi, mutta ei liian kovaksi vaahdoksi. Yhdistä. (Todennäköisesti kermavaahto ei saa olla liian kylmää yhdistäessä, mutta suklaakaan ei saa olla liian kuumaa eikä liian viileää yhdistäessä, koska silloin se ei ole niin juoksevaa. Jos täyte juoksettuu, siihen voi auttaa seisottamalla täytettä jääkaapissa reilu tunnin, jonka jälkeen se saattaa pelastua lusikalla sekoittamalla. Näin kävi minulla.)

Täytä kääretorttu levittämällä ensin valkosuklaatäyte, sitten kinuski sinne tänne, voit levittää haarukalla, sitten puolukoita. Rullaa leivinpaperin avulla. Jätä saumakohta alle. Leikkaa päät pois.

Koristele heti tai myöhemmin. Lämmitä kinuskia mikrossa varovasti jos jähmettynyt. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti. Laita pursotinpusseihin. Pursota raitoja. Koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti