tiistai 8. tammikuuta 2013

Pistaasi-kardemummakakku

Peliviikonlopuksi herkkua! Tämä (kuten edellinen postaus jogurttipaloista) on pikkuisen muokattu resepti Mansikkamäen vanhasta blogista. Kuva ei tee oikeutta kakulle, oli ihanan kosteaa ja maukasta, pähkinät sopivat kivasti ja kuorrute oli raikasta. Tätä lisää, kehuttiin.


20 cm irtopohjavuoka

Pohja:
150 g (noin 2,5 dl) suolattomia, kuorettomia pistaasipähkinöitä (minulla 200 g pussillinen suolattuja ja kuorellisia)
vajaa 1/2 tl kardemummaa
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1,25 dl - 2 dl turkkilaista jogurttia

Täyte:
1,25 dl sokeria
1 dl vettä
1 limen raastettu kuori

Kuorrute:
200 g philadelphiajuustoa
1 limen raastettu kuori (laitoin tämän koristeeksi, en kuorrutteeseen)
2 tl puristettua limen mehua (laitoin 1 limen mehun)
1 dl tomusokeria
lisäksi vielä laitoin kuorrutteeseen 2 dl vispattua vispikermaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka, halkaisija noin 20 cm. Pienennä pistaasipähkinät monitoimikoneessa. Lisää voi, jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita nopeasti murutaikinaksi. Sekoita munat ja jogurtti ja kaada seos murotaikinan sekaan. Sekoita nopeasti, kunnes ainekset muodostavat tasaisen massan. Älä sekoita liian kauan. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 45-50 min. Tarkista kypsyys puutikulla.

Limetäyte: Sekoita sokeri ja vesi kattilassa, kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Keitä seos kasaan. Lisää limen raastettu kuori ja keitä 5 min. Siivilöi valmis keitos, anna jäähtyä hetken aikaa ja kaada kypsän kakun päälle, johon olet pistellyt tikulla reikiä.  (En siivilöinyt, halkaisin kakun kahteen osaan ja kostutin molemmat puolet, koko määrä ei kulunut kuitenkaan.)

Kuorrute: Sekoita ainekset keskenään ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Koristele pistaasipähkinämurskalla, valkosuklaalla, limen kuoriraastella. (Lisäsin kuorrutteeseen 2 dl vispikermaa ja jaoin täytteen väliin ja päälle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti