keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Omena-vaniljatäytepitkot

Näistä tuli herkkua! Yhden söimme tuoreena, yhden mies vei töihin ja yksi meni pakkaseen.




3 pitkoa
Pullataikina:
3 dl maitoa
25 g hiivaa
0,75 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
7,5-9,5 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita

Omenahilloke:
noin 15 kotimaista omenaa
1,5 dl vettä
1,5 dl hillosokeria

Vaniljakreemi:
3 dl kylmää vettä
noin 1,5 dl vaniljakreemijauhetta (Milletti)

Voiteluun:
kananmunaa
raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon puolet jauhoista (4 dl) ja vatkaa taikinaa, että muodostuu parempi sitko. Lisää joukkoon jauhoja (2 dl) sekoittaen. Lisää huoneenlämpöinen rasva. Lisää loput jauhot vähitellen. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho ja laita lämpimään vesihauteeseen kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Pilko omenat lohkoiksi ja kaada ne kattilaan. Lisää vesi ja hillosokeri ja keittele sekoitellen noin 20 minuuttia. Soseuta sitten esimerkiksi perunasurvimella omenat tasaiseksi. Kaada toiseen kulhoon ja nosta jääkaappiin jäähtymään.

Sekoita vaniljakreemijauhe kylmään veteen hyvin. Sekoittele että seos paksunee ja lisää tarvittaessa vähän vaniljakreemijauhetta. Anna kreemin hetken seistä.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan. Kaulitse jokainen suorakaiteen muotoiseksi. Rullaa reilusti pitkiä sivuja ja nipistele sitten vähän lyhyitä sivuja paksummiksi. Nosta pellille ja anna kohota noin 15-20 minuuttia. Nostele jäähtynyttä omenahilloketta päälle pitkittäin toiseen reunaan ja vaniljakreemiä toiseen reunaan. Voitele reunat kananmunalla ja ripottele raesokeria.

Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

2 kommenttia: