lauantai 9. tammikuuta 2016

Tapaninpäivän täytekakku appelsiini- ja suklaatäytteillä

Blogi on viettänyt hiljaiseloa melko pitkään, johtuen töistä ottamastani virkavapaasta, jota vietin kesästä alkaen. Nyt on päästy takaisin omaan keittiöön leipomaan, joten ehkä tänne tulee reseptejä taas vähän useammin. Tietysti sämpylöitä, pullia ja teeleipiä on tullut jo leivottua muutamaan kertaan, mutta niitä ei viitsi joka kerta tänne kuvata :)

Tapaninpäiväksi tein sukujuhliin täytekakun, jossa oli Geishamaiset täytteet, suklaa ja appelsiini. Halusin kakusta jotenkin erilaisen, niin kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä kakkupohjan "kumolleen", eli pohja on kääretorttupohjista, jotka on leikattu suikaleiksi, levitetty täyte päälle ja kääritty suikale kerrallaan kakuksi. Lopulta leikkausvaiheessa kakusta näkyykin pystykerrokset. Kuva jäi juhlissa ottamatta. En ollut täysin tyytyväinen tähän pohjaan, koska sen leikkaaminen tuntui olevan hankalaa, kun suikaleet alkoivat pystysuorina kaatuilla reunoilta. Maku oli kuitenkin juuri sellainen kuin halusinkin. Koristeeksi pääsi kenguru, muistutuksena Australian-matkastamme.









2 x kääretorttupohjalevyä, toiseen laitoin kaakaojauhetta:
4 kananmunaa 
1,5 dl sokeria 
1,5 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl perunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti. Levitä leivinpaperille tasaisesti. Paista uunissa 225 °C 7-10 min. Kumoa (tomusokeroidulle) leivinpaperille.
Tummapohja: Tee kääretorttutaikina ja lisää 2-3 rkl kaakaojauhetta kuivien aineiden sekaan.

Kostutus: 
noin 2,5 dl maitoa

Appelsiinitäyte:
0,5 dl sokeria 
0,5 dl vettä 
1 appelsiinin raastettu kuori 
1 appelsiinin mehu 
1 rkl perunajauhoja 
2,5 dl flora vispiä 

Laita kattilaan kaikki aineet lukuun ottamatta vispiä. Sekoita hyvin ja anna kuumentua kattilassa kunnes kiehahtaa. Anna jäähtyä hyvin. Vaahdota vispi ja lisää sen joukkoon hyvin jäähtynyt sitruunakiisseli.

Suklaatäyte:
2,5 dl flora vispiä
100 g tummaa suklaata 

Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Anna jäähtyä hyvin. Vispaa vispi. Nosta pari kukkurallista ruokalusikallista vispiä suklaaseen ja sekoita nopeasti sekaisin. Kaada se sitten lopun vispin sekaan ja sekoita rauhallisesti.

Koristelu:
sokerimassapinta, jonka alla 1,25 dl vispattua flora vispiä eristeenä, koristeet sokerimassaa, jotka värjätty pastaväreillä, pursotukset noin 2,5 dl flora vispiä (tasoita pinta veitsellä tasaiseksi ennen kuorrutteen laittamista)


1 kommentti:

  1. Tosi hienon näköinen kakku! :) En ole koskaan kokeillut tehdä täytekakkua kääretorttutyyliin. Hauska idea ainakin, vaikka käytännöllisiidessä olisikin toivomisen varaa. :)

    VastaaPoista