perjantai 19. syyskuuta 2025

Mustaherukkamutakakku

Tätä minun on pitänyt leipoa jo pitkään ja vihdoin sain aikaiseksi. Todella herkullista. Mustaherukka ja suklaa sopivat niin hyvin yhteen. Resepti täältä. Tein puolikkaan annoksen.


18 cm irtopohjavuoka


100 g tummaa suklaata

75 g voita

2 kpl munaa

1 dl sokeria

1,75 dl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

0,5 tl leivinjauhetta

100 g mustaherukoita


Leikkaa eivinpaperiympyrä irtopohjavuokaan (Ø 18 cm) ja voitele myös vuoka.

Sulata paloiteltu suklaa ja voi mikrossa ja anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita jauhojen joukkoon kaneli, vaniljasokeri ja leivinjauhe.

Yhdistä suklaa-voiseos ja muna-sokerivaahto varovasti ja sekoita joukkoon jauhoseos.

Kaada puolet taikinasta vuokaan ja ripottele päälle mustaherukat. Levitä päälle loput taikinasta.

Paista mustaherukkamutakakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. (Paistoin puolitettua kakkua myös 30 minuuttia.) Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Kylmänä palat leikkaantuvat kauniimmin.

sunnuntai 17. elokuuta 2025

Kinuskinen punaherukkapiirakka

Tähän piirakkaan saa uppoamaan runsaasti punaherukoita. Resepti on Yhteishyvästä. Syötiin sekä haaleana että kylmänä ja mielestäni kinuskin maku tuli paremmin esille kylmänä.


Piirakkavuoka


Pohja:

4 dl vehnäjauhoja

150 voita tai leivontamargariinia

1 dl fariinisokeria

1 kananmuna


Täyte:

1 prk keitettyä karamellisoitua kondensoitua maitoa

400 g punaherukoita (laitoin ainakin 5 dl ehkä enemmänkin)

1-2 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria


Nypi jauhot, sokeri ja voi tasaiseksi. Sekoita muna joukkoon. Lisää tarvittaessa kylmää vettä, jotta taikina on tasainen. Ota noin 1/6 taikinasta sivuun koristeita varte. Painele loppu taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Seloita herukoihin perunajauho ja vaniljasokeri.

Levitä pohjan päälle kondensoitu maito ja päällimmäiseksi punaherukat.

Kauli/painele jauhojen avulla loppu taikina litteäksi koristeita varten ja ota siitä pyöreitä muotoja sopivalla muotilla. Aseta ne piirakan päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

keskiviikko 30. heinäkuuta 2025

Mustikkapiirakkajuustokakku

Tämä resepti on Kakkukatrin kirjasta. Tein täytteen puolikkaana eli alla ohje miten tein.



18 cm irtopohjavuoka

Mustikkapiirakka:

1 muna

0,75 dl sokeria

1 dl kermaa

50 g juoksevaa margariinia

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

2 dl tuoreita mustikoita


Juustokakku:

2 dl vispikermaa

150 g tuorejuustoa

150 g valkosuklaata


Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma, juokseva ja kuivat aineet. Sekoita. Kaada vuokaan. Paista n.25-30 min. Anna jäähtyä täysin.

Sekoita jäähtynyt sulatettu suklaa sekoitettuun tuorejuustoon. Lisää vispattu kerma.

Kaada pohjan päälle ja tasoita. Anna jäähtyä 4 tuntia 

torstai 24. heinäkuuta 2025

Maailman parhaat browniet

Otsikon mukaisesti tämä todellakin meni omien maistamieni browniesien kärkeen. Ohje on Viimeistä murua myöten--blogista täältä. Tein puolitetun annoksen.




15x20 cm vuoka.

112,5 g voita
100 g sokeria
100 g fariinisokeria
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta (van houten)
0,5 tl suolaa
125 g tummaa suklaata (taloussuklaa)

Sulata voi mikrossa varovasti ja anna jäähtyä.
Pilko suklaa veitsellä karkeasti.
Sekoita sokerit ja munat vispilällä käsin sekaisin. Lisää jäähtynyt voi ja sekoita. Lisää siivilällä jauhot ja kaakaojauhe ja sekoita. Lisää suola ja 3/4 osaa suklaamurskasta ja sekoita.
Kaada leivinpaperoituun vuokaan. Ripottele pinnalle loput suklaasta.
Paista kunnes tikkuun ei jää nestemäistä taikinaa. Tikkuun kuuluu jäädä tahmeaa taikinaa. Paistoaika on noin 15-25 minuuttia riippuen uunista ja browniesien paksuudesta.
Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä tai  jääkaappikylmänä.


torstai 12. kesäkuuta 2025

Raparperi-kookoskakku

Kookos maistuu tässä raparperikakussa, jonka ohjeen otin täältä, mutta alla miten itse tein. Pienensin kakkutaikina osuutta sekä päälle tulevaa kookoksen määrää.



20 cm irtopohjavuoka


Taikina:

100 g juoksevaa margariinia

1 dl sokeria

0,5 tl vaniljasokeria

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kookoshiutaleita

1 tl leivinjauhetta

0,6 dl maitoa


Päälle:

200 g tuoretta raparperia ohuina viipaleina


Pinnalle:

50 g juoksevaa margariinia

0,5 dl sokeria

0,5 rkl vaniljasokeria

1,5 dl kookoshiutaleita

1 muna


Sekoita rasva ja sokerit lusikalla. Lisää munat voimakkaasti sekoittaen lusikalla. Lisää kuivat aineet sekä maito ja sekoita rauhallisesti sekaisin.

Kaada voideltuun ja kookosjauhoilla leivitettyyn vuokaan.

Lisää päälle raparperikuutiot.

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Sekoita kuorrutteen ainekset yhteen ja kaada piirakan päälle.

Paista vielä noin 20-25 minuuttia, jotta pinta saa väriä.





torstai 29. toukokuuta 2025

Suolakinuskijuustokakku

Herkullista kinuskinmakuista juustokakkua. Resepti Kinuskikissalta. Koristelin puolukoilla.



Tein puolitetun kokoisen 16 cm irtopohjavuokaan.

Pohja
50 g digestivekeksejä
35 g suolakeksejä
50 g voita

Täyte
1 liivatelehti
1,5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
100 g tuorejuustoa
100 g (puoli purkkia) valio kinuskikreemiä
1 rkl vettä liivatelehden sulatukseen

Pinnalle
100 g (puoli purkkia) valio kinuskikreemiä
puolukoita

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 16 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna kalvolla saadaksesi kakun irtoamaan siistimmin.

Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa.

Painele seos vuoan pohjalle ja noin 2-4 cm:n verran reunoille.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon suola, tuorejuusto ja kinuskikreemi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytevaahdon joukkoon.

Levitä täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Levitä täytteen päälle kinuskikreemi. Ripottele päälle puolukat.

Omenakeikauskakku

Resepti täältä. Simppeli ja niin hyvää! Saman piirakan olen kokeillut raparperilla ja hasselpähkinällä.


Vuokaan

Taikina

  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlsokeria
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlvanilliinisokeria
  • 1 tlkanelia
  • 2kananmunaa
  • 1 1/2 dljuoksevaa margariinia


  1. Kuori ja kuutioi omenat. Levitä margariini, fariinisokeri, mantelirouhe ja omenakuutiot kakkuvuoan (halk. 24 cm) pohjalle.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munat ja margariini sekoittaen. Levitä taikina omenapalojen päälle vuokaan.
  3. Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Kinuskinen suklaapokekakku

Tämä resepti on Kinuskikissalta.

Helppo tehdä. Kakusta tuli keksinäisen rapsakka.



Tein 24 cm irtopohjavuokaan

175 gValio voita

dlsokeria

dlvehnäjauhoja

3/4 dlkookoshiutaleita

1/2 rklkaakaojauhetta

tlleivinjauhetta

1/2 tlsuolaa

2munaa

100 gtummia suklaahippuja



1-1½ prk(à 200 g) Valio Keittiön kinuskikreemiä

Sulata voi. Sekoita joukkoon sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään.

Lisää voi-sokeriseokseen munat reippaasti käsivispilällä sekoittaen. Lisää jauhoseos muutamassa erässä. Käytä puulastaa, jonka avulla taikinaa on helppo käännellä.

Lisää lopuksi suklaahiput.

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman taikinaiseksi. Nosta leivinpaperin avulla vuoasta.

Paina kakkuun koloja heti paiston jälkeen esimerkiksi kaulimen päällä. Jäähdytä hetki ennen täyttämistä.

Laita kinuskikreemi pursotuspussiin, jossa on iso tähtitylla. Täytä kolot kreemillä.

torstai 24. huhtikuuta 2025

Manteli-punaherukkapiirakka

Punaherukkaa ja mantelitäytettä, resepti alunperin täältä, mutta alla miten minä tein.



Piirakkavuoka


Pohja:

100 g voita
1 dl tomusokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä


Täyte:

150 g mantelijauhetta
2 dl tomusokeria
100 g voita
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja


2-3 dl punaherukoita


Voitele piirakkavuoka.

Sekoita keskenään voi, tomusokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhetta. Lisää lopuksi kaksi ruokalusikallista vettä ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee kakkuun kolmen sentin korkuiset reunat. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Mittaa täytteen ainekset  kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Levitä punaherukat päälle.

Paista piirakka 180 asteessa uunin keskitasolla 45– 50 minuuttia.


keskiviikko 23. huhtikuuta 2025

Kermainen raparperipiirakka

Tulipa hyvää. Yhdistelty useaa ohjetta tätä kermaista piirakkaa varten. Ehkä viime vuoden viimeiset raparperit vihdoin käytetty pakastimesta pois.


Piirakkavuoka

Pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta


Noin 2-3 dl raparperin paloja (tuore tai pakastettuja)


Täyte:

100 g ranskankermaa

0,5 dl kuohukermaa

1 muna

0,25 dl sokeria

4 rkl sitruunamehua (=noin puolikkaan sitruunan mehu)


Sekoita pehmeä voi ja sokeri yhteen. Lisää muna ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Painele voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille.

Sulata hiukan jos raparperin palat pakastimesta. Levitä pohjan päälle.

Sekoita täytteen ainekset yhteen. Kaada raparperin palojen päälle. Levitä tai kallistele täyte joka puolelle.

Paista 175 asteessa noin 35 min.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua.