torstai 12. kesäkuuta 2025

Raparperi-kookoskakku

Kookos maistuu tässä raparperikakussa, jonka ohjeen otin täältä, mutta alla miten itse tein. Pienensin kakkutaikina osuutta sekä päälle tulevaa kookoksen määrää.



20 cm irtopohjavuoka


Taikina:

100 g juoksevaa margariinia

1 dl sokeria

0,5 tl vaniljasokeria

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kookoshiutaleita

1 tl leivinjauhetta

0,6 dl maitoa


Päälle:

200 g tuoretta raparperia ohuina viipaleina


Pinnalle:

50 g juoksevaa margariinia

0,5 dl sokeria

0,5 rkl vaniljasokeria

1,5 dl kookoshiutaleita

1 muna


Sekoita rasva ja sokerit lusikalla. Lisää munat voimakkaasti sekoittaen lusikalla. Lisää kuivat aineet sekä maito ja sekoita rauhallisesti sekaisin.

Kaada voideltuun ja kookosjauhoilla leivitettyyn vuokaan.

Lisää päälle raparperikuutiot.

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Sekoita kuorrutteen ainekset yhteen ja kaada piirakan päälle.

Paista vielä noin 20-25 minuuttia, jotta pinta saa väriä.





torstai 29. toukokuuta 2025

Suolakinuskijuustokakku

Herkullista kinuskinmakuista juustokakkua. Resepti Kinuskikissalta. Koristelin puolukoilla.



Tein puolitetun kokoisen 16 cm irtopohjavuokaan.

Pohja
50 g digestivekeksejä
35 g suolakeksejä
50 g voita

Täyte
1 liivatelehti
1,5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
100 g tuorejuustoa
100 g (puoli purkkia) valio kinuskikreemiä
1 rkl vettä liivatelehden sulatukseen

Pinnalle
100 g (puoli purkkia) valio kinuskikreemiä
puolukoita

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 16 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna kalvolla saadaksesi kakun irtoamaan siistimmin.

Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa.

Painele seos vuoan pohjalle ja noin 2-4 cm:n verran reunoille.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon suola, tuorejuusto ja kinuskikreemi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytevaahdon joukkoon.

Levitä täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Levitä täytteen päälle kinuskikreemi. Ripottele päälle puolukat.

Omenakeikauskakku

Resepti täältä. Simppeli ja niin hyvää! Saman piirakan olen kokeillut raparperilla ja hasselpähkinällä.


Vuokaan

Taikina

  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlsokeria
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlvanilliinisokeria
  • 1 tlkanelia
  • 2kananmunaa
  • 1 1/2 dljuoksevaa margariinia


  1. Kuori ja kuutioi omenat. Levitä margariini, fariinisokeri, mantelirouhe ja omenakuutiot kakkuvuoan (halk. 24 cm) pohjalle.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munat ja margariini sekoittaen. Levitä taikina omenapalojen päälle vuokaan.
  3. Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Kinuskinen suklaapokekakku

Tämä resepti on Kinuskikissalta.

Helppo tehdä. Kakusta tuli keksinäisen rapsakka.



Tein 24 cm irtopohjavuokaan

175 gValio voita

dlsokeria

dlvehnäjauhoja

3/4 dlkookoshiutaleita

1/2 rklkaakaojauhetta

tlleivinjauhetta

1/2 tlsuolaa

2munaa

100 gtummia suklaahippuja



1-1½ prk(à 200 g) Valio Keittiön kinuskikreemiä

Sulata voi. Sekoita joukkoon sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään.

Lisää voi-sokeriseokseen munat reippaasti käsivispilällä sekoittaen. Lisää jauhoseos muutamassa erässä. Käytä puulastaa, jonka avulla taikinaa on helppo käännellä.

Lisää lopuksi suklaahiput.

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman taikinaiseksi. Nosta leivinpaperin avulla vuoasta.

Paina kakkuun koloja heti paiston jälkeen esimerkiksi kaulimen päällä. Jäähdytä hetki ennen täyttämistä.

Laita kinuskikreemi pursotuspussiin, jossa on iso tähtitylla. Täytä kolot kreemillä.

torstai 24. huhtikuuta 2025

Manteli-punaherukkapiirakka

Punaherukkaa ja mantelitäytettä, resepti alunperin täältä, mutta alla miten minä tein.



Piirakkavuoka


Pohja:

100 g voita
1 dl tomusokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä


Täyte:

150 g mantelijauhetta
2 dl tomusokeria
100 g voita
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja


2-3 dl punaherukoita


Voitele piirakkavuoka.

Sekoita keskenään voi, tomusokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhetta. Lisää lopuksi kaksi ruokalusikallista vettä ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee kakkuun kolmen sentin korkuiset reunat. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Mittaa täytteen ainekset  kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Levitä punaherukat päälle.

Paista piirakka 180 asteessa uunin keskitasolla 45– 50 minuuttia.


keskiviikko 23. huhtikuuta 2025

Kermainen raparperipiirakka

Tulipa hyvää. Yhdistelty useaa ohjetta tätä kermaista piirakkaa varten. Ehkä viime vuoden viimeiset raparperit vihdoin käytetty pakastimesta pois.


Piirakkavuoka

Pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta


Noin 2-3 dl raparperin paloja (tuore tai pakastettuja)


Täyte:

100 g ranskankermaa

0,5 dl kuohukermaa

1 muna

0,25 dl sokeria

4 rkl sitruunamehua (=noin puolikkaan sitruunan mehu)


Sekoita pehmeä voi ja sokeri yhteen. Lisää muna ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Painele voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille.

Sulata hiukan jos raparperin palat pakastimesta. Levitä pohjan päälle.

Sekoita täytteen ainekset yhteen. Kaada raparperin palojen päälle. Levitä tai kallistele täyte joka puolelle.

Paista 175 asteessa noin 35 min.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua.



tiistai 22. huhtikuuta 2025

Snickers-kerroskakku

Snickers-kerroskakun resepti on täältä. Tein kakun 24 cm vuokaan joten tuli vain yksi täyteväli.






50 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
200 g creme fraichea
1 dl appelsiinimehua
2 munaa

Kinuski
 
2
 
dl 
kuohukermaa
 
dl
 
(fariini)sokeria
 
1
 
rkl
 
voita
Kinuskikreemi
 
100
 
g
 
voita
 
1,5
 
dl
 
tomusokeria
 
100
 
g
 
tuorejuustoa
 
2
 
dl
 
kinuskia
Suklaakuorrute
 
150-200
 
g
 
tummaa suklaata
 
1
 
rkl
 
voita
Koristeluun ja täytteeksi
 
suolapähkinöitä

1. Tee ensin kinuski. Mittaa sokeri ja kerma kattilaan. Keitä keskilämmöllä ja sekoita, kunnes seos sakenee. Jos et ole varma, onko kinuski valmista, tipauta tippa kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa ei pysy kasassa, jatka keittämistä. Lisää lopuksi voi ja vatkaa kiiltäväksi. Laita jäähtymään.

2. Tee seuraavaksi kakkupohja. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.

3. Sulata voi. Siivilöi kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita ne keskenään hyvin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi, mehu, creme fraiche ja munat. Sekoita.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.

5. Valmista kinuskikreemi kakun ollessa uunissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto ja kinuski. Jatka vaahdottamista. Laita kreemi jääkaappiin odottamaan kakun täyttöä.

6. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä. Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan.

7. Täytä kerrokset kreemillä ja ripottele suolapähkinöitä päälle. Voit halutessasi murskata niitä. Lisää kreemiä ohuelti kakun reunoille ja päälle nuolijan avulla.

8. Valmista kuorrute. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa lusikalla sekoitellen. Kaada seos keskelle kakkua ja anna sen levitä. Voit auttaa veitsellä suklaata valumaan reunojen yli. Koristele suolapähkinöillä.


lauantai 5. huhtikuuta 2025

Raparperi-hasselpähkinäkeikauskakku

Tähän reseptiin otettu mallia k-ruoka sivujen omena-mantelikakusta, mutta itse käytin pakastettuja raparperipaloja sekä hasselpähkinärouhetta. Tämä oli todella hyvää. Pitää kokeilla myös alkuperäinen versio.



24 cm irtopohjavuoka


Vuoan pohjalle:

500 g pakastettuja raparperikuutioita

0,5 dl juoksevaa margariinia

0,75 dl fariinisokeria

1 dl hasselpähkinärouhetta


Taikina:

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

2 kananmunaa

1,5 dl juoksevaa margariinia


Kaada irtopohjavuoan pohjalle tulevat ainekset raparperia lukuunottamatta ja sekoita. Levitä kohmeiset raparperit päälle (sulata niitä ensin vähän mikrossa pehmeämmiksi).

Sekoita taikinan kuivat aineet yhteen, lisää munat ja juokseva margariini ja sekoita sen jälkeen hyvin reippaasti. Kaada vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Suojaa uunin pohja pellillä, jos vuoasta valuu jotain (itselläni ei valunut.) Anna valmiin kakun jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa tarjoilulautaselle. Tarjoile jäätelön tai kastikkeen kanssa.

tiistai 11. maaliskuuta 2025

Macarons

Tein uudestaan macaronseja, kts. resepti edellisestä postauksesta. Tein kolminkertaisen taikinan ja täytteiksi valikoitui sama puolukka kuin edellisessä ja myös suklaakerma ja raparperi-tuorejuusto.




Alla vielä reseptit macaronsien kolminkertaisen taikinan täytteisiin, eli noin 20-25 kpl jokaista väriä ja makua:


Puolukka-tuorejuustotäyte:

1 dl pakastepuolukoita

100 g maustamatonta tuorejuustoa

3 rkl tomusokeria

3 rkl vaniljakreemijauhetta


Sulata puolukat. Murskaa. Sekoita muut ainekset sekaan.



Raparperi-tuorejuustotäyte:

Noin 2 dl pakasteraparperikuutioita

1 rkl sokeria

100 g maustamatonta tuorejuustoa

3 rkl tomusokeria

3 rkl vaniljakreemijauhetta


Keitä raparpereista ja sokerista kattilassa hilloke. Anna jäähtyä. Sekoita muut ainekset sekaan.



Suklaakerma:

0,75 dl kuohukermaa

75 g fazer tumma suklaa

1,5 rkl voita


Lämmitä kerma mikrossa, lisää suklaapalat. Lämmitä tarvittaessa varovasti lisää, että suklaa sulaa. Lisää voi. Kaada toiseen astiaan. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi noin tunnin verran. Vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella.


tiistai 11. helmikuuta 2025

Macarons

Macaronseja tehdessä jänskättää aina onnistuvatko ne. Tein Kinuskikissan ohjeella pieniä macaronseja kaksi pellillistä. Pursotin ne yhtäaikaa, joten toinen pellillinen kuivui kauemmin sillä aikaa kun toinen oli jo uunissa. Johtuiko siitä vai mistä, mutta toisella pellillä macaronsit nousivat uunissa sitten vain toiselta reunaltaan. Muuta vikaa ei, joten hyvin pystyi käyttämään nekin kotikäyttöön.

Tällä kertaa täytteenä puolukkaa ja tuorejuustoa.




Noin 30 pientä macaronsia. Eli noin 60 pursotettua puolikasta.

Taikina:

80 g mantelijauhetta

147 g tomusokeria

2 munanvalkuaista, noin 61-64 g

0,2 tl suolaa

28 g sokeria

Esim. Keltaista pastaväriä


Punnaa mantejauhe ja laita se ja tomusokeri terälliseen monitoimikoneeseen ja silppua jauhoksi, jotta mahdolliset isommat murut pienenevät.

Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi, siten että ei valu, kun kulhon kääntää ylösalaisin. Lisää kohta aloituksen jälkeen sokeri parissa erässä koko ajan vatkaten. Lisää väri myös loppuvaiheessa. Vältä vatkaamasta liikaa.

Siivilöi isolla siivilällä mantelijauhe-tomusokeriseos vähän kerrallaan joukkoon ja sekoita hyvin lusikalla, reippaasti.

Kaada pursotuspussiin jossa pyöreä tylla. Pursota pystyasennossa leivinpaperille noin 1 euron kolikon kokoisia pohjia.

Jätä kuivumaan vedottomaan paikkaan ilman suojaa noin 30 minuutiksi.

Laita uuni 130 asteeseen. Paista uunissa ilman kiertoilmaa noin 15-20 minuuttia. Eivät saa saada väriä. Pohjat nousevat uunissa ja niihin muodostuu kaunis jalka. Älä ota liian aikaisin pois uunista, muuten voi olla vaikea irroittaa niitä leivinpaperista. Jätä jäähtymään ja irroita vasta sitten painamalla toisella kädellä leivinpaperin alta. Älä paina macaronsin päältä, menevät herkästi rikki.


Täyte:

1 dl pakastepuolukoita

100 g maustamatonta tuorejuustoa

3 rkl tomusokeria

3 rkl vaniljakreemijauhetta


Sulata puolukat. Murskaa. Sekoita muut ainekset sekaan. Kaada pursotuspussiin, ei välttämättä tarvitse tyllaa.

Pursota noin 1 tl puoleen pohjista ja aseta toinen puolikas päälle painamalla varovasti reunoista. Älä paina päältä, menevät herkästi rikki.

Säilyvät jääkaapissa pari päivää rapeina ja sitkeinä.