keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Sämpylät

Ihan paras sämpyläresepti ikinä. Helppo tehdä, ei tarvitse juurikaan vaivata taikinaa. Sämpylöistä tulee pyöreitä ja sileitä. Kohotusvaihe tehdään alussa. Sämpylöitä on tullut tehtyä viime viikkoina useasti. Reseptin alkuperä on Cebicin blogista.



noin 10 kpl

2,5 dl maitoa tai vettä
puolikas tai 1/3 osa hiivapalasta tai puolikas kuivahiivapussi
3 rkl siirappia tai hunajaa tai sokeria
2,0 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl ruisleseitä

1 tl suolaa 
0,5 dl öljyä tai juoksevaa
noin 3,5 dl vehnäjauhoja 

voiteluun tilkka öljy-vesiseosta 1:1 

Lämmitä neste mikrossa. Sekoita joukkoon tuorehiiva (jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen seassa nesteeseen.). Lisää siirappi ja jauhot. Sekoita. Kääri kulho leivinpyyhkeellä ja anna seistä puolisen tuntia. Juuri on valmis, kun se kuplii ja on kohonnut.

Lisää juureen suola ja öljy ja sekoita ja lisää sitten jauhoja pikkuhiljaa sekoitellen taikinaa tasaiseksi, lisää tarvittaessa vielä jauhoja. Pyöritä taikinasta noin 10 sämpylää pellille ja anna kohota liinan alla. Taikina saa olla pehmeää ja hiukan tarttuvaa; lisää jauhoja käsiin avuksi pyörittelyssä. Voitele. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

tiistai 23. helmikuuta 2016

Punaherukkapaistos

Ihanan rapeaa kauraista kuorrutetta sekä kirpeitä punaherukoita, niistä on tänä paistos tehty. Herkullista vaniljajäätelön kanssa lämpimänä. Resepti on ollut joskus Dansukkerilla.



piirakkavuoka

5 dl punaherukoita 
1 rkl perunajauhoja 

1 1/2 dl kaurahiutaleita 
1 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
1 rkl vaniljasokeria 
100 g voita tai 1 dl juoksevaa margariinia

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää rasva ja sekoita, kunnes taikina on murumaista. Voitele piirakkavuoka. Sekoita keskenään marjat ja perunajauhot ja kaada vuokaan. Ripottele muruseos päälle. Paista 225° asteessa uunin keskiosassa noin 15 min.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Pecorino-skonssit

Pecorinojuustosta tai yhtä hyvin parmesaanista saa mukavasti makua skonsseihin, jotka ovat parhaimmillaan heti tuoreina.



10-12 kpl

7,5 dl vehnäjauhoja (laitoin 5 dl vehnäjauhoja ja 2,5 dl ruisrouhetta)
1 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1 dl juoksevaa margariinia
1 muna
2 dl maitoa tai vettä
1-1,5 dl pecorinojuustoa
voiteluun öljyä

Sekoita yhteen jauhot, suola, leivinjauhe ja sokeri. Lisää juokseva margariini, maito ja muna sekä juustoraaste ja sekoita. Muotoile taikinasta pitkulainen ja noin 3 cm korkea leikkuulaudalla. Leikkaa kolmiomaisiksi paloiksi ja nostele pellille. Voitele öljy-vesiseoksella. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Halkaise ja syö voin ja juuston kanssa.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Punaherukkamuffinssit

Yhdet ihan parhaimmat muffinssit syntyvät punaherukoista; kirpeitä marjoja makean taikinan seassa. Tällä kertaa jäi valkosuklaasydän laittamatta, koska kaapissa ei ollut suklaata. Sen sijaan laitoin kardemummaa, joka sopii erittäin hyvin. Ohjeena perus taikinaresepti, johon voi lisätä mitä tahansa haluaa, marjoja, banaaninpaloja, omenanpaloja, suklaapaloja jne.




muffinssipelti jossa paperivuoat

11-12 kpl

100 g voita tai 1 dl juoksevaa margariinia
2 dl sokeria 
2 munaa 
3,5 dl vehnäjauhoja 
(2 tl vaniljasokeria) 
2 tl leivinjauhetta 
1 dl maitoa 
noin 5 dl punaherukoita
0,5 tl kardemummaa

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan maidon kanssa vuorotellen. Sekoita jäiset punaherukat taikinaan. Täytä muffinssivuoat. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.


maanantai 15. helmikuuta 2016

Mustikkakakku

Tämä kakku oli oikein herkullista. Resepti on muokattu Pirkasta. Jätin myös kuorrutteen pois.




irtopohjavuoka 18 cm


100 g juoksevaa margariinia
1 dl sokeria 
2 munaa 
0,5 dl turkkilaista jogurttia 
2,25 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl jauhettua kardemummaa 
150 g pakastemustikoita


Voitele irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Vatkaa pehmeä rasva, sokeri, munat ja turkkilainen jogurtti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Pyörittele jäiset mustikat pienessä määrässä jauhoja ja sekoita varovasti taikinan joukkoon. Levitä taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia, nosta sitten tarvittaessa lämpötilaa 200:n asteeseen ja anna paistua kypsäksi, että kakku muuttuu kullanruskeaksi. Anna kakun hieman jäähtyä ennen vuoan irrottamista.

perjantai 5. helmikuuta 2016

Raparperikeksit

Keksit-osiosta löytyy jo tämä resepti punaherukoilla ja mustikoilla. Raparpereilla onnistui myös.




100 g pehmeää voita 
1,5 dl sokeria 
1 muna 
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita 
0,5 tl leivinjauhetta 
n. 1,5 dl tuoreita tai jäisiä raparperinpaloja

Vatkaa huoneenlämmössä pehmentynyt voi sokerin kanssa kuohkeaksi ja lisää muna ja sekoita. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita ne seoksen joukkoon ja kääntele joukkoon tuoreet tai vielä jäiset raparperin pala. Ota taikinasta reiluja ruokalusikallisia pellille. Neljä keksiä mahtuu yhteen riviin. Paista 200-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita.

Kaurainen leipä leipävuoassa

Tein hyväksi havaitulla reseptillä (blogissani täällä ja täällä) vähän erilaisen leivän leipävuoassa, jossa korvasin ruisrouheen kaurahiutaleilla ja siirapin hunajalla. Onnistui loistavasti ja tuli niin herkullista leipää, että oli tehtävä parin päivän päästä uusi iltapalaksi.





leipävuoka

1 leipä


puoli pussia kuivahiivaa
3 dl vettä
1 tl suolaa
0,25 dl hunajaa
0,25 dl juoksevaa margariinia
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita

Sekoita lämmitettyyn veteen suola, siirappi, juokseva margariini. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää sekaan. Lisää jauhoja ja kaurahiutaleet ja alusta taikinaksi lopuilla jauhoilla. Revi vähän löysästä taikinasta paloja leivinpaperoituun leipävuokaan joka puolelle tasaisesti. Anna kohota noin 40 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. Nosta leipä pois vuoasta ja kokeile pohjasta koputtamalla onko leipä kypsä. Kypsä leipä kuulostaa kumealta. Anna lämmön tasaantua vielä ennen viipalointia.