torstai 24. huhtikuuta 2025

Manteli-punaherukkapiirakka

Punaherukkaa ja sitkeää mantelitäytettä, resepti alunperin täältä, mutta alla miten minä tein.



Piirakkavuoka


Pohja:

100 g voita
1 dl tomusokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä


Täyte:

150 g mantelijauhetta
2 dl tomusokeria
100 g voita
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja


2-3 dl punaherukoita


Voitele piirakkavuoka.

Sekoita keskenään voi, tomusokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhetta. Lisää lopuksi kaksi ruokalusikallista vettä ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee kakkuun kolmen sentin korkuiset reunat. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Mittaa täytteen ainekset  kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Levitä punaherukat päälle.

Paista piirakka 180 asteessa uunin keskitasolla 45– 50 minuuttia.


keskiviikko 23. huhtikuuta 2025

Kermainen raparperipiirakka

Tulipa hyvää. Yhdistelty useaa ohjetta tätä kermaista piirakkaa varten. Ehkä viime vuoden viimeiset raparperit vihdoin käytetty pakastimesta pois.


Piirakkavuoka

Pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta


Noin 2-3 dl raparperin paloja (tuore tai pakastettuja)


Täyte:

100 g ranskankermaa

0,5 dl kuohukermaa

1 muna

0,25 dl sokeria

4 rkl sitruunamehua (=noin puolikkaan sitruunan mehu)


Sekoita pehmeä voi ja sokeri yhteen. Lisää muna ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Painele voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille.

Sulata hiukan jos raparperin palat pakastimesta. Levitä pohjan päälle.

Sekoita täytteen ainekset yhteen. Kaada raparperin palojen päälle. Levitä tai kallistele täyte joka puolelle.

Paista 175 asteessa noin 35 min.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua.



tiistai 22. huhtikuuta 2025

Snickers-kerroskakku

Snickers-kerroskakun resepti on täältä. Tein kakun 24 cm vuokaan joten tuli vain yksi täyteväli.






50 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
200 g creme fraichea
1 dl appelsiinimehua
2 munaa

Kinuski
 
2
 
dl 
kuohukermaa
 
dl
 
(fariini)sokeria
 
1
 
rkl
 
voita
Kinuskikreemi
 
100
 
g
 
voita
 
1,5
 
dl
 
tomusokeria
 
100
 
g
 
tuorejuustoa
 
2
 
dl
 
kinuskia
Suklaakuorrute
 
150-200
 
g
 
tummaa suklaata
 
1
 
rkl
 
voita
Koristeluun ja täytteeksi
 
suolapähkinöitä

1. Tee ensin kinuski. Mittaa sokeri ja kerma kattilaan. Keitä keskilämmöllä ja sekoita, kunnes seos sakenee. Jos et ole varma, onko kinuski valmista, tipauta tippa kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa ei pysy kasassa, jatka keittämistä. Lisää lopuksi voi ja vatkaa kiiltäväksi. Laita jäähtymään.

2. Tee seuraavaksi kakkupohja. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.

3. Sulata voi. Siivilöi kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita ne keskenään hyvin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi, mehu, creme fraiche ja munat. Sekoita.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.

5. Valmista kinuskikreemi kakun ollessa uunissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto ja kinuski. Jatka vaahdottamista. Laita kreemi jääkaappiin odottamaan kakun täyttöä.

6. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä. Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan.

7. Täytä kerrokset kreemillä ja ripottele suolapähkinöitä päälle. Voit halutessasi murskata niitä. Lisää kreemiä ohuelti kakun reunoille ja päälle nuolijan avulla.

8. Valmista kuorrute. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa lusikalla sekoitellen. Kaada seos keskelle kakkua ja anna sen levitä. Voit auttaa veitsellä suklaata valumaan reunojen yli. Koristele suolapähkinöillä.


lauantai 5. huhtikuuta 2025

Raparperi-hasselpähkinäkeikauskakku

Tähän reseptiin otettu mallia k-ruoka sivujen omena-mantelikakusta, mutta itse käytin pakastettuja raparperipaloja sekä hasselpähkinärouhetta. Tämä oli todella hyvää. Pitää kokeilla myös alkuperäinen versio.



24 cm irtopohjavuoka


Vuoan pohjalle:

500 g pakastettuja raparperikuutioita

0,5 dl juoksevaa margariinia

0,75 dl fariinisokeria

1 dl hasselpähkinärouhetta


Taikina:

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

2 kananmunaa

1,5 dl juoksevaa margariinia


Kaada irtopohjavuoan pohjalle tulevat ainekset raparperia lukuunottamatta ja sekoita. Levitä kohmeiset raparperit päälle (sulata niitä ensin vähän mikrossa pehmeämmiksi).

Sekoita taikinan kuivat aineet yhteen, lisää munat ja juokseva margariini ja sekoita sen jälkeen hyvin reippaasti. Kaada vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Suojaa uunin pohja pellillä, jos vuoasta valuu jotain (itselläni ei valunut.) Anna valmiin kakun jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa tarjoilulautaselle. Tarjoile jäätelön tai kastikkeen kanssa.