lauantai 2. maaliskuuta 2013

Suklaakuppikakut

The Hummingbird Bakeryn Leivonnaisia herkkusuille-kirjasta kokeilin nyt suklaakuppikakkuja. Uuh mitä herkkuja! Tein taas puolikkaan kuorrutemäärän (kuten aikaisemmin sitruunakuppikakkujenkin kohdalla) ja riitti hyvin kaikkiin 12:sta kuorrutteeksi. Kuorrute oli kyllä ihanan makuista, mutta tuplasti sitä olisi ollut liikaa. Nimenä suklaakuppikakku on harhaanjohtava, koska pelkästään kaakaojauhetta tässä käytetään.




12 kpl

Kuppikakkutaikina:
100 g (1,5 dl) vehnäjauhoja
20 g (0,5 dl) kaakaojauhetta
140 g (1,6 dl) sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
40 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä (laitoin tavallista suolattua voita)
1,2 dl täysmaitoa (laitoin rasvatonta maitoa)
1 kananmuna
0,25 tl vanilja-aromia

Suklaakuorrute: (puolitettu annos kirjasta)
150 g (noin 2,5 dl) tomusokeria siivilöitynä
50 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
20 g (0,5 dl) kaakaojauhetta siivilöytynä
0,2 dl täysmaitoa (laitoin rasvatonta maitoa)

Mittaa jauhot, kaakaojauhe, sokeri, leivinjauhe, suola ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet.

Vatkaa kannussa keskenään maito, muna ja vanilja-aromi. Kaada sitten puolet seoksesta minitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita.

Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maito hitaasti joukkoon, Ota sekoitumattomat ainekset taikinakaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Sekoita vielä pari minuuttia, jotta seoksesta tulee sileää. Älä sekoita liikaa.

Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista 170 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on sormella koetettaessa kimmoisa. Keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Anna kuppikakkujen jäähtyä hetki pellillä ja nosta ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan. (Laitoin lautasen päälle jäähtymään.)

Vatkaa tomusokeri, voi ja kaakaojauhe monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella keskinopeudella sekaisin. Säädä teho pienemmälle. Kaada hitaasti joukkoon maito, ja kun se on kunnolla sekoittunut muoden ainesten joukkoon, säädä nopeus suurelle. Jatka vatkaamista vähintään 5 minuuttia, niin seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa.

Levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle suklaakuorrutetta.

Koristelin meiran suklaarakeilla.

2 kommenttia: